29 Maj 2023

Ndërtohet impiant urban i trajtimit të ujërave të zeza në Gjakovë

Prishtinë, 11 maj - Falë Gjermanisë dhe Zvicrës, si dhe bashkëpunimit të tyre të ngushtë me Qeverinë e Kosovës dhe Komunën e Gjakovës, më 11 maj 2023 u hap në Gjakovë një impiant i madh urban për trajtimin e ujërave të zeza, i cili do t'i shërbejë rreth 30.000 banorëve. Projekti është zbatuar me sukses nga Banka Gjermane për Zhvillim KfW.

Ambasadori gjerman z. Jörn Rohde tha se tatimpaguesit gjermanë kanë kontribuar me 6 milionë euro në ndërtimin e impiantit të trajtimit të ujërave të zeza në Gjakovë, i cili do të përmirësojë cilësinë e lumenjve, liqeneve dhe ujërave nëntokësore dhe në këtë mënyrë do të përmirësojë ndjeshëm shëndetin dhe cilësinë e jetesës së rreth 30.000 qytetarëve të Kosovës.

"Unë sinqerisht vlerësoj bashkëpunimin e shkëlqyer me Zvicrën dhe zbatimin e jashtëzakonshëm përmes Bankës Zhvillimore KfW, si dhe angazhimin e partnerëve tanë të çmuar kosovarë”, tha Rohde.

Ambasadori zviceran Thomas Kolly tha se Zvicra vazhdon të mbështesë sektorin e ujërave në Kosovë.

"I nisur së bashku me qeverinë gjermane dhe atë të Kosovës, investimi zviceran prej 8 milionë eurosh ka mundësuar ndërtimin e impiantit të trajtimit të ujërave të zeza në Gjakovë, si dhe zëvendësimin dhe riparimin e rrjetit të kanalizimit, nga i cili do të përfitojnë drejtpërdrejt qytetarët e Gjakovës, dhe njëkohësisht do të kontribuojnë në mbrojtjen afatgjatë të burimeve ujore në Kosovë dhe Shqipëri”, theksoi Kolly.

Në ceremoni ishin të pranishëm edhe kryetari i Komunës së Gjakovës, Ardian Gjini dhe Drejtori Menaxhues i KRU Gjakovës, z. Hasan Krasniqi.

Kostoja totale e projektit arrin 17 milionë euro. Zvicra dhe Gjermania kanë marrë përsipër pjesën më të madhe të investimit, ndërsa pjesa e mbetur prej 3 milionë euro financohet nga Komuna e Gjakovës.

Paralelisht, Gjermania aktualisht po e mbështet Ujësjellësin Rajonal të Gjakovës me një grant shtesë në vlerë prej 17.5 milionë euro, nga i cili do të përfitojnë njësoj Peja, Gjakova dhe Prizreni.

Fokusi në këtë rast është vendosur në rehabilitimin e rrjeteve të ujërave të zeza dhe ndarjen e ujërave e akumuluara nga të reshurat, nga rrjeti i ujërave të zeza me qëllim për të ulur më mënyrë domethënëse kostot për komunat.

Programi i ujërave të zeza synon gjithashtu mbrojtjen e burimeve ujore të Kosovës dhe Shqipërisë, dhe veçanërisht mbrojtjen nga ndotja e mëtejshme të lumit Drin që derdhet në Shqipëri, si dhe Liqenit Shqiptar në territorin e Kosovës.

Kalendari

Ngjarjet e datës 29 maj 2023

- Deputetja e Parlamentit Evropian dhe Raportuesja e Përhershme për Kosovën Viola Von Cramon - Taubadel do të mbajë një konferencë për shtyp. (Shtëpia e Evropës në Prishtinë përballë Zyrës së BE-së, ora 11:30)
 
- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e ligjeve që përcaktojnë shumën e beneficionit në lartësi të pagës minimale, procedurat e caktimit të pagës minimale dhe shkallët tatimore në të ardhurat personale vjetore. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 13:30)

- Koncerti i radhës, bashkëpunim i Chopin PianoFEST Prishtina me Filharmonine e Kosovës, sjell në skenë 2 artistë të shquar  nga Mbreteria e Bashkuar Peter Donohoe, doajenin e pianos dhe dirigjentin Robert Guy, për të performuar së bashku me Filharmoninë e Kosovës Koncertin nr.3 të S. Rachmaninof, me rastin e 150 vjetorit të këtij kompozitori gjenial të epokës së romantizmit. (KlanArena, ora 20:00)