24 Qershor 2024

Inflacioni vjetor i konsumatorit në SHBA arriti në 3,2 për qind

Washington, 11 gusht - Inflacioni vjetor i konsumatorit në SHBA arriti në 3,2 për qind në korrik, duke u rritur nga 3 për qind sa ishte në muajin e kaluar, tregojnë shifrat zyrtare.

Indeksi i çmimeve të konsumit (CPI), i cili mat ndryshimet në çmimet e mallrave dhe shërbimeve nga këndvështrimi i konsumatorit, doli nën vlerësimet e tregut prej 3,3 për qind.

Kjo është një rritje nga fitimi prej 3 për qind në qershor, që ishte rritja më e vogël 12-mujore që nga periudha që përfundon në mars 2021.

Megjithatë, kjo paraqet një rënie të mprehtë nga fitimi vjetor prej 9,1 për qind i qershorit të kaluar, që ishte më e madhja që nga nëntori 1981.

Në baza mujore, CPI u rrit me 0,2 për qind në korrik nga muaji i kaluar, duke lëvizur në përputhje me pritjet e tregut, pas një rritjeje prej 0,2 për qind në qershor.

"Indeksi i ushqimit u rrit 0,2 për qind në korrik, pas rritjes me 0,1 për qind muajin e kaluar", thuhet në deklaratën e Departamentit të Punës, duke shtuar:

"Indeksi i energjisë u rrit 0,1 për qind në korrik pasi indekset kryesore të komponentëve të energjisë ishin paksa të luhatura".

CPI bazë, e cila përjashton çmimet e paqëndrueshme të ushqimeve dhe energjisë, u rrit 0,2 për qind në korrik nga muaji i kaluar, duke lëvizur gjithashtu në përputhje me pritjet e tregut, ndërsa leximi i qershorit ishte i pareviduar në 0,2 për qind.

Në bazë vjetore, CPI bazë u rrit me 4,7 për qind në korrik, më e ulët se pritshmëria e tregut prej 4,8 për qind, pasi u rrit me 4,8 për qind në qershor nga viti në vit.

"Indeksi i energjisë u ul me 12,5 për qind për 12 muajt e fundit në korrik dhe indeksi i ushqimit u rrit me 4,9 për qind gjatë vitit të kaluar", thuhet në deklaratë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 8 gusht 2023

 - Partia Demokratike e Kosovës, mban konferencë për media. (Selia Qendrore e PDK-së, ora 11:00)

 

 - Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, organizon shfaqjen e filmave “I Pabesi” dhe “Heshtja Vret”. (Kino “Armata”, ora 20:00)