12 Prill 2024

Trafiku ajror global shënon rritje me 67 për qind në janar

Paris, 10 mars - Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror (IATA) ka bërë të ditur se trafiku ajror global shënoi rritje me 67 për qind në bazë vjetore në janar, falë vazhdimit të trendit rritës të kërkesës për udhëtime.

Trafiku ajror, i cili matet në bazë të të ardhurave për kilometra të udhëtarëve, ose RPK, ishte në 84.2 për qind të nivelit para virusit ose 15.8 për qind më pak nga janari 2019.

"Kërkesa për udhëtime ajrore ka nisur një fillim shumë të mirë në 2023", tha Willie Walsh, drejtori i përgjithshëm i IATA-s, në një deklaratë të mërkurën.

I nxitur nga heqja e politikës zero-COVID në Kinë, trafiku ajror i brendshëm u rrit me 32.7 për qind krahasuar me një vit më parë në janar dhe arriti në 97.4 për qind të nivelit të janarit 2019.

Trafiku ajror ndërkombëtar ka tejkaluar dyfishin në krahasim me një vit më parë, ku të gjitha tregjet kanë shënuar rritje të fortë, të udhëhequr nga transportuesit në rajonin Azi-Paqësor.

RPK-ja e udhëtimeve ndërkombëtare ka arritur 77 për qind të nivelit para virusit.

Walsh theksoi se heqja e shpejtë e kufizimeve në Kinë të COVID-19 për udhëtimet e brendshme dhe ndërkombëtare premton rimëkëmbjen në sektor gjatë këtij viti.

"Dhe, më e rëndësishmja, ne nuk kemi parë pasiguritë e shumta ekonomike dhe gjeopolitike ditore të rënies së kërkesës për udhëtime", tha Walsh.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 8 gusht 2023

 - Partia Demokratike e Kosovës, mban konferencë për media. (Selia Qendrore e PDK-së, ora 11:00)

 

 - Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, organizon shfaqjen e filmave “I Pabesi” dhe “Heshtja Vret”. (Kino “Armata”, ora 20:00)