29 Mars 2023

Scandinavian Airlines paraqet kërkesë për mbrojtje nga falimentimi në SHBA

Washington, 5 korrik - Scandinavian Airlines (SAS) njoftoi se ka paraqitur kërkesë për mbrojtje nga falimentimi në SHBA për të përballuar barrën e borxhit, duke theksuar grevën e pilotëve si arsye për ndikimin negativ në likuiditetin dhe gjendjen financiare të kompanisë.

Pilotët e SAS hynë në grevë pasi nuk arritën marrëveshje për pagat dhe kushtet e punës, gjë që vlerësohet të rezultojë në anulimin e afërsisht gjysmës së të gjitha fluturimeve të planifikuara të SAS, nga e cila pritet të preken rreth 30 mijë pasagjerë në ditë.

Përmes një deklarate kompania thekson se do të vazhdojë t'u shërbejë klientëve të saj gjatë procesit të falimentimit, megjithatë greva e sindikatës së pilotëve do të ketë ndikim në fluturimet e planifikuara.

"E rëndësishme është, se ne presim të kemi likuiditet të mjaftueshëm për të mbështetur biznesin tonë dhe për të përmbushur detyrimet tona në një afat të shkurtër. Përveç 44 milionë dollarë në para të gatshme që nga 30 qershori 2022, ne kemi ecur mirë në diskutime për të marrë financim shtesë", thuhet në deklaratë.

"Për të vazhduar me zbatimin e elementeve kyçe të planit, SAS dhe disa nga filialet e saj kanë depozituar vullnetarisht kërkesë për kapitullin 11 në SHBA, një proces ligjor për ristrukturimin financiar, e cila kryhet nën mbikëqyrjen e gjykatës federale të SHBA-së", thuhet në njoftim.

Kryetari i Bordit të SAS, Carsten Dilling, deklaroi: "Në kuadër të këtij procesi, SAS është përgatitur gjithashtu për opsionin për të përdorur procedurat e ristrukturimit të gjykatës për të adresuar gjendjen financiare të Kompanisë".

Greva e vazhdueshme paraqet sfida shtesë për aftësinë e kompanisë që të ketë sukses me transformimin, nënvizoi Dilling.

"Ne kemi besim se veprimet që po ndërmarrim do të forcojnë aftësinë e SAS duke përfituar nga mundësitë e rëndësishme që janë para nesh, ndërsa industria vazhdon të rikuperohet nga pandemia", shtoi ai.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 29 mars 2023

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për mbrojtjen e konsumatorit. (Kuvendi i Kosovës, salla N506, ora 10:00)

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë diskuton rreth çështjeve vijuese nga fushëveprimi i Komisionit. (Kuvendi, salla N302, ora 10:00)

- Qendra e Kosovës për Eksport organizon ngjarjen “Rritja e eksportit përmes platformës KoEx”. (Hotel Sirius, ora  10:00)

- Komisioni për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal shqyrton ndryshimin dhe plotësimin e ligjeve që kanë të bëjnë me racionalizimin dhe vendosjen e vijave llogaridhënëse të Agjencive Ekzekutive. (Kuvendi, salla N10, ora 11:00)

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim shqyrton Projektligjin për Prokurorin e Shtetit si dhe ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për trajtimin e ndërtimeve pa leje. (Kuvendi, salla N303, ora 11:00)

- Do të bëhet nënshkrimi i Memorandumit të Bashkëpunimit trepalësh mes Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Ministrisë së Mbrojtjes dhe Federatës së Xhudos të Kosovës. (Qendra Nacionale të Xhudos në Pejë, ora 11:00)

- Promovohet romani “Duke ndjekur fluturat” i autores Hana Hoxha, i cili ka si fabulë edukimin e nxënësve/fëmijëve për rolin e policisë në sigurinë e tyre. (Biblioteka Kombëtare, ora 12:00)

- Bëhet inaugurimi i punëtorisë së Floktarisë në Qendrën e Kompetencës “Shtjefën Gjeçovi”, e cila do të shërbejë për zbatimin e mësimit dual ku merr pjesë edhe ministrja e Arsimit, Arbërie Nagavci. (Shtjefën Gjeçovi në Prishtinë, ora 13:00)