29 Mars 2023

Punonjësit e Aeroportit të Parisit sot në grevë, anulohen fluturimet

Paris, 9 qershor - Rreth një e katërta e fluturimeve nga aeroporti kryesor i Parisit do të anulohen sot nga mëngjesi deri në pasdite për shkak të grevës së punonjësve që kërkojnë paga më të larta.

Për arsye të mungesës së stafit shkaku i grevës, Drejtoria e Përgjithshme e Aviacionit Civil (DGAC) u ka kërkuar kompanive të fluturimit të reduktojnë fluturimet e tyre nga ora 07:00 e mëngjesit deri në orën 14:00 pasdite.

Operatori i aeroporteve ‘Aeroportet de Paris’ (ADP) po ashtu ka paralajmëruar për zgjatjen e kohës së pritjes në aeroportet ‘Charles de Gaulle’ dhe ‘Orly’ për shkak të mungesës së stafit.

‘Le Figaro News’ raportoi se kompania ajrore ‘Air France’ ka anuluar 85 fluturime me distanca të shkurtra dhe të mesme, si dhe ka ri-planifikuar fluturime me distanca të gjata për të përmbushur kërkesat e DGAC-it.

Sindikatat e punëtorëve kanë bërë thirrje për grevë për të kërkuar një rritje të pakushtëzuar të pagave për 300 euro për të gjithë 80 mijë punonjësit në aeroportin ‘Roissy’.

"Punëdhënësit po mbyllin derën për negociatat serioze të pagave dhe vazhdojnë të ulin sistematikisht koston e punës", thuhet në njoftimin nga sindikatat që justifikojnë grevën

Kalendari

Ngjarjet e datës 29 mars 2023

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për mbrojtjen e konsumatorit. (Kuvendi i Kosovës, salla N506, ora 10:00)

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë diskuton rreth çështjeve vijuese nga fushëveprimi i Komisionit. (Kuvendi, salla N302, ora 10:00)

- Qendra e Kosovës për Eksport organizon ngjarjen “Rritja e eksportit përmes platformës KoEx”. (Hotel Sirius, ora  10:00)

- Komisioni për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal shqyrton ndryshimin dhe plotësimin e ligjeve që kanë të bëjnë me racionalizimin dhe vendosjen e vijave llogaridhënëse të Agjencive Ekzekutive. (Kuvendi, salla N10, ora 11:00)

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim shqyrton Projektligjin për Prokurorin e Shtetit si dhe ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për trajtimin e ndërtimeve pa leje. (Kuvendi, salla N303, ora 11:00)

- Do të bëhet nënshkrimi i Memorandumit të Bashkëpunimit trepalësh mes Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Ministrisë së Mbrojtjes dhe Federatës së Xhudos të Kosovës. (Qendra Nacionale të Xhudos në Pejë, ora 11:00)

- Promovohet romani “Duke ndjekur fluturat” i autores Hana Hoxha, i cili ka si fabulë edukimin e nxënësve/fëmijëve për rolin e policisë në sigurinë e tyre. (Biblioteka Kombëtare, ora 12:00)

- Bëhet inaugurimi i punëtorisë së Floktarisë në Qendrën e Kompetencës “Shtjefën Gjeçovi”, e cila do të shërbejë për zbatimin e mësimit dual ku merr pjesë edhe ministrja e Arsimit, Arbërie Nagavci. (Shtjefën Gjeçovi në Prishtinë, ora 13:00)