29 Mars 2023

Windows 7 me i shpejt së Vista

SHBA, 1 Mars - Përmirësimi i performancës është njëra nga gjërat që Microsoft-i synon të arrijë me Windows 7, ndërkohë që shumë testues kanë thënë se sistemi operativ i ri Windows duket më i vrullshëm se Vista.

Por testet e Windows 7 Release Candidate në Qendrën e Testeve të PC World treguan se derisa Windows 7 ishte më i shpejtë në testin tonë WorldBench 6, përdoruesit vështirë se mund ta vërejnë ndryshimin.

Kemi instaluar Windows 7 Release Candidate në tre sisteme (dy desktopë dhe një laptop) dhe kemi realizuar me ta testin tonë World Bench 6. Pastaj i kemi krahasuar rezultatet me ato që kemi marrë nga tre sistemet e njëjta me Windows Vista. Secili PC ishte më i shpejtë me Windows 7, por përmirësimi në total nuk kalonte 5 për qind, prag i cili nuk ndikon nëse përdoruesi dëshiron ta ndiejë ndryshimin.

Dallimi më i madh ishte vetëm 4 pikë – 102 për Vista kundër 106 të Windows 7 në desktop HP Pavilion a6710t. Desktopi Maingear M4A79T Deluxe kishte përmirësime për 1 pikë (nga 138 me Vista në 139 me Windows 7), kurse laptopi Dell Studio XPS 16 kishte përmirësim për 2 pikë, nga 97 me Vista në 99 me Windows 7.

Kompleti WorldBench6 përbëhet nga një numër testesh duke përfshirë dhjetë aplikacione të zakonshme, të cilat përfshijnë Microsoft Office, Firefox dhe Photoshop. Në teste individuale rezultatet ishin shumë afër njëra-tjetrës. Një përjashtim i dukshëm ishte Nero 7 Ultra Edition, ku Windows 7 e tejkalonte Vista-n në mënyrë të dukshme (mes 12 dhe 26 për qind më shpejt, varësisht nga PC-ja që kemi përdorur).

Drajveri

Edhe pse duhet ta konfirmojmë këtë pohim, drejtori i Qendrës së Testeve të PC World, Jeff Kuta, thekson se dallimi në rezultatet e testit të Nero 7 mund të jetë për shkak të drajverëve të përditësuar të hard diskut në Windows 7. Përmirësimet në përkrahjen e diskut në Windows 7 do të jenë më të dukshme në një aplikacion si Nero, i cili e përdor hard diskun shumë. Ngjashëm, rezultatet nga testi WorldBench 6 me WinZip, një aplikacion tjetër i varur nga hard disku, kanë treguar performancë më të mirë me Windows 7.

Gjithashtu kemi vërejtur ngritje të shpejtësisë deri në 7 për qind në testin me Autodesk 3ds max 8.0 SP3 (DirectX) në desktopin HP Pavilion, i cili kishte kartën grafike nVidia GeForce 9300GE. Drajverët e nVidia duket se ishin më të përshtatshëm për Windows 7 se për Windows Vista.
Për dallim, secili nga tre sistemet kërkonte më shumë kohë që të përfundonte testet në Microsoft Office dhe Firefox kur ishin duke punuar në sistemin operativ të ri sesa kur ishin duke punuar në Windows Vista.

Windows 7 nuk është ende final

Tiparet e Windows 7 me siguri nuk do të ndryshojnë në versionin final, por kemi pasur parasysh që jemi duke testuar një Release Candidate të Sistemit Operativ; inxhinierët e Microsoft-it mund të kenë gjetur mënyrën se si të ndryshojnë kodin për të përmirësuar performancën.

Nëse testet e ardhshme të versionit final të Windows 7 do të konfirmojnë këto rezultate preliminare, shumë përdorues të Windows do të zhgënjehen. Ankesa më e madhe rreth Windows Vista ka qenë se ai ishte më i ngadalshëm se Windows XP. Nëse Windows 7 nuk ka përmirësime të dukshme në performancë për dallim nga Vista, mund të dështojë që t'i bindë njerëzit të largohen nga Windows XP.

Mund të ketë fusha të tjera të cilat nuk kemi mundur t'i zbulojmë në testet tona – si për shembull koha e startimit, në të cilin Windows 7 mund ta tejkalojë dukshëm Vista-n. Mënyra më e mirë për të përjetuar performancën e Windows 7 është të shkarkoni Release Candidate dhe ta testoni në sistemin tuaj.

Si i kemi testuar

Kemi përdorur tre PC në testet tona: desktopin Maingear M4A79T Deluxe, HP Pavilion a6710t dhe Dell Studio XPS 16. Maingear i fuqishëm vjen i pajisur me procesorin 3.2GHz AMD Phenom II X4 955 Black Edition i përforcuar në 3.71GHz, 4GB memorie dhe kartë grafike ATI Radeon HD 4890. HP Pavilion, desktop mjaft i fuqishëm, ka procesor 2.6GHz dual-core Pentium E5300 me 3GB memorie dhe kartë grafike nVidia GeForce 930GE. Dhe përfundimisht, laptopi Dell Studio XPS 16 ka procesor 2.4GHz Intel Core 2 Duo, 4GB memorie dhe kartë grafike ATI Mobility Radeon HD 3670.

Në të tre sistemet kemi përdorur testin WorldBench 6 në një instalim të pastër të Windows Vista Ultimate SP1 32-bit, duke e përsëritur procesin me Windows 7 Release Candidate (edhe ky në versionin 32-bit). Kemi azhurnuar dy sistemet operative me Windows Update dhe kemi instaluar drajverët më të rinj të harduerit.

Kalendari

Ngjarjet e datës 29 mars 2023

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për mbrojtjen e konsumatorit. (Kuvendi i Kosovës, salla N506, ora 10:00)

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë diskuton rreth çështjeve vijuese nga fushëveprimi i Komisionit. (Kuvendi, salla N302, ora 10:00)

- Qendra e Kosovës për Eksport organizon ngjarjen “Rritja e eksportit përmes platformës KoEx”. (Hotel Sirius, ora  10:00)

- Komisioni për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal shqyrton ndryshimin dhe plotësimin e ligjeve që kanë të bëjnë me racionalizimin dhe vendosjen e vijave llogaridhënëse të Agjencive Ekzekutive. (Kuvendi, salla N10, ora 11:00)

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim shqyrton Projektligjin për Prokurorin e Shtetit si dhe ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për trajtimin e ndërtimeve pa leje. (Kuvendi, salla N303, ora 11:00)

- Do të bëhet nënshkrimi i Memorandumit të Bashkëpunimit trepalësh mes Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Ministrisë së Mbrojtjes dhe Federatës së Xhudos të Kosovës. (Qendra Nacionale të Xhudos në Pejë, ora 11:00)

- Promovohet romani “Duke ndjekur fluturat” i autores Hana Hoxha, i cili ka si fabulë edukimin e nxënësve/fëmijëve për rolin e policisë në sigurinë e tyre. (Biblioteka Kombëtare, ora 12:00)

- Bëhet inaugurimi i punëtorisë së Floktarisë në Qendrën e Kompetencës “Shtjefën Gjeçovi”, e cila do të shërbejë për zbatimin e mësimit dual ku merr pjesë edhe ministrja e Arsimit, Arbërie Nagavci. (Shtjefën Gjeçovi në Prishtinë, ora 13:00)