01 Mars 2024

Hinton paralajmëron për rreziqet në rritje nga zhvillimet e inteligjencës artificiale

New York, 2 maj - Geoffrey Hinton, 75 vjeç, i njohur si kumbari i inteligjencës artificiale (AI) ka lënë punën e tij, duke paralajmëruar për rreziqet në rritje nga zhvillimet në këtë fushë.

Hinton, njoftoi dorëheqjen e tij nga Google në një deklaratë për New York Times, duke thënë se tani i vjen keq për punën e tij. Ai i tha BBC-së se disa nga rreziqet e chatbot-eve të AI ishin “mjaft të frikshme”.

“Për momentin, ata nuk janë më inteligjentë se ne, me sa mund të them. Por unë mendoj se ata së shpejti mund të jenë”, tha Hinton.

Dr Hinton gjithashtu pranoi se mosha e tij kishte luajtur në vendimin e tij për t’u larguar nga gjigandi i teknologjisë, duke i thënë BBC-së: “Unë jam 75 vjeç, kështu që është koha të tërhiqem”.

Hulumtimi pionier i Dr Hinton mbi mësimin e thellë dhe rrjetet nervore ka hapur rrugën për sistemet aktuale të AI si ChatGPT.

Por psikologu njohës dhe shkencëtari kompjuterik britaniko-kanadez i tha BBC-së se chatbot së shpejti mund të kapërcejë nivelin e informacionit që mban truri i njeriut.

“Për momentin, ajo që ne po shohim është gjëra të tilla si GPT-4 eklipson një person në sasinë e njohurive të përgjithshme që ka dhe i eklipson ata shumë. Për sa i përket arsyetimit, nuk është aq i mirë, por tashmë e bën një arsyetim të thjeshtë. Dhe duke pasur parasysh shkallën e progresit, ne presim që gjërat të përmirësohen shumë shpejt. Kështu që ne duhet të shqetësohemi për këtë”, sqaroi Hinton.

Në artikullin e New York Times, Dr Hinton iu referua “aktorëve të këqij” që do të përpiqeshin të përdorin AI për “gjëra të këqija”.

Kur u pyet nga BBC për të elaboruar këtë, ai u përgjigj: “Ky është thjesht një lloj skenari i rastit më të keq, një lloj skenari makthi. Mund të imagjinoni, për shembull, një aktor i keq si [Presidenti rus Vladimir] Putin vendosi t’u japë robotëve aftësinë për të krijuar nën-qëllimet e tyre.”

Shkencëtari paralajmëroi se kjo përfundimisht mund të “krijojë nën-qëllime si ‘më duhet të marr më shumë fuqi'”.

Ai shtoi: “Kam arritur në përfundimin se lloji i inteligjencës që po zhvillojmë është shumë i ndryshëm nga inteligjenca që kemi. Ne jemi sisteme biologjike dhe këto janë sisteme dixhitale. Dhe ndryshimi i madh është se me sistemet dixhitale, ju keni shumë kopje të së njëjtës grup peshash, të njëjtin model të botës.

“Dhe të gjitha këto kopje mund të mësojnë veçmas, por të ndajnë njohuritë e tyre në çast. Pra, është sikur të kishit 10,000 njerëz dhe sa herë që një person mësonte diçka, të gjithë e dinin automatikisht. Dhe kjo është se si këta chatbot mund të dinë shumë më tepër se çdo person i vetëm.”

Ai theksoi se nuk donte të kritikonte Google dhe se gjiganti i teknologjisë kishte qenë “shumë i përgjegjshëm”.

Në një deklaratë, shkencëtari kryesor i Google, Jeff Dean tha: “Ne mbetemi të përkushtuar ndaj një qasjeje të përgjegjshme ndaj AI. Ne po mësojmë vazhdimisht të kuptojmë rreziqet në zhvillim, ndërsa gjithashtu inovojmë me guxim.”

Kalendari

Ngjarjet e datës 8 gusht 2023

 - Partia Demokratike e Kosovës, mban konferencë për media. (Selia Qendrore e PDK-së, ora 11:00)

 

 - Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, organizon shfaqjen e filmave “I Pabesi” dhe “Heshtja Vret”. (Kino “Armata”, ora 20:00)