10 Dhjetor 2023

Shënohet Dita Ndërkombëtare të Epilepsisë

Prishtinë, 14 shkurt - Klinika e Neurologjisë në Qendrën Klinike Universitare dhe Shoqata Kundër Epilepsisë shënojnë sot Ditën Ndërkombëtare të Epilepsisë.

14 Shkurti është Dita Ndërkombëtare e Epilepsisë.  Ditë e shënuar e cila  promovon vetëdijsimin dhe ndërgjegjësimin për epilepsin në më shumë se 130 vende të ndryshme të botës duke llogaritur  edhe Kosoven.

Çdo vitë në të Hënën e dytë të muajit Shkurt njerëzit mblidhen së bashku të njohtohen mbi problemet me të cilat ballafaqohen personat që vuajn nga epilepsia dhe anëtarët e familjeve të tyre.

Qëllimi kryesor i shënimit të ditës Evropiane është ngritja e vetëdijes për nevojën e përmirësimit të tretmanit dhe kujdesin për 6 Milion njerëzë në Evropë të cilët kanë Epilepsinë.

Arsyeja e shënimit të kësaj dite në Kosovë është thirrje për aksion për të gjithë ata që me kontributin e tyre do te përkrahin luftën kundër Epilepsisë.

Shënimi i kësaj dite bëhet për herë të tetë  në Kosovë nga ana e Shoqatës kundër Epilepsisë e Kosovës(SHKEK) e cila nga viti 2011 është anëtare e Ligës Internacionale Evropiane kundër Epilepsisë (ILAE) , me qëllim të senzibilizimit të popullatës, ngritjës së vetëdijës që edhe pse nuk është sëmundje e lehtë dhe e padëmshme, ajo mund të kontrollohet me sukses dhe falë tretmanit medikamentoz dhe jetë të diciplinuar me këtë sëmundje mund të jetohet një jetë normale dhe kvalitative., si dhe mos të jenë viktimë e stigmatizmit nga rrethi/mjedisi i cili për shkak të panjohurive për sëmundjen i bënë që personat me epilepsi shpeshë herë të fshehin sëmundjen në mënyrë që shoqëria të mos i largoj, gjykoj apo ngacmoj.

Disa fakte mbi epilepsinë

Në botë janë të prekur më shumë se 50 milionë njerëz, e kjo e bënë këtë një problem të rëndësishëm në shëndetin publik.

Në të kaluarën kanë ekzistuar shumë paragjykime dhe dogma për epilepsinë. Sot, qëndrimet bashkëkohore të ILAE tregojnë se personat me epilepsi mund të jetojnë dhe punojnë normalisht, sikurse çdo individ tjetër i shëndoshë;

Kriza epileptike shkaktohet nga zbrazja enorme e qelizave te eksituara nervore

Një sulm epileptik nuk do të thotë epilepsi;

Meshkujt vuajne pak më shumë se femrat

Epilepsia mund të fillojë në cdo moshë por më e zakonshme është në fëmijëri dhe në moshat e shtyera(mbi 65 vjec)

Mund të paraqitet në cdo racë dhe cdo shtresë sociale

Deri më 70% e personave me epilepsi kanë kontrolle të plotë të krizave me përdorimin e terapisë antiepileptike

Terapia për epilepsinë doemos duhet të merret me rregull, ashtu si është udhëzuar nga neurologu/epileptologu, me kontrolle të rregullta, si dhe kontrolli i ilaçit në gjak dhe EEG;

Ngasja e automjetit kërkon një qasje individuale, edhe pse nuk rekomandohet vozitje profesionale. Në më shumë vende të botës, personave që s’kanë pasur sulm në periudhë  prej 1-3 vjet, u lejohet ngasja e automjetit nën kontroll;

Shtatëzania  tek femërat me epilepsi duhet të jetë e planifikuar dhe në konsultim me epileptologun.

Personat me epilepsi duhet të jetojnë dhe të punojnë në një atmosferë normale e të shëndoshë, me përkrahje të familjes dhe mjedisit shoqëror.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 8 gusht 2023

 - Partia Demokratike e Kosovës, mban konferencë për media. (Selia Qendrore e PDK-së, ora 11:00)

 

 - Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, organizon shfaqjen e filmave “I Pabesi” dhe “Heshtja Vret”. (Kino “Armata”, ora 20:00)