12 Prill 2024

18% e popullsisë së botës është steril

Gjenevë, 5 prill - Një raport i publikuar së fundi nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) zbulon se infertiliteti prek një në gjashtë njerëz në mbarë botën.

Raporti zbuloi se rreth 17.5 për qind, ose një në gjashtë persona, e popullsisë së rritur në botë janë të prekur nga infertiliteti, të cilin organizata e përcakton si dështim për të mbetur shtatzënë pas më shumë se një viti seks të pambrojtur.

Rezultatet treguan gjithashtu se nuk ka shumë ndryshime në normat e infertilitetit nëpër rajone. Ka një prevalencë gjatë gjithë jetës së infertilitetit prej 17.8 përqind në vendet me të ardhura të larta dhe një prevalencë 16.5 përqind në vendet me të ardhura të mesme dhe të ulëta.

Rajoni i Mesdheut i OBSH-së kishte prevalencën më të ulët të infertilitetit gjatë gjithë jetës me 10 përqind, ndërsa rajoni i OBSH-së në Paqësorin Perëndimor kishte prevalencën më të lartë me 23 përqind.

Në Shtetet e Bashkuara, rreth një në pesë gra të martuara të moshës 15 deri në 49 vjeç pa lindje të mëparshme luftojnë me infertilitetin, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Kalendari

Ngjarjet e datës 8 gusht 2023

 - Partia Demokratike e Kosovës, mban konferencë për media. (Selia Qendrore e PDK-së, ora 11:00)

 

 - Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, organizon shfaqjen e filmave “I Pabesi” dhe “Heshtja Vret”. (Kino “Armata”, ora 20:00)