22 Mars 2023

Kompania ruse Rosneft raportoi rënie prej 9 miliardë dollarë

Moskë, 8 dhjetor - Kompania më e madhe ruse e naftës, Rosneft, raportoi sot rënie të të ardhurave të saj neto për periudhën janar-shtator të këtij viti me 15 për qind në 591 miliardë rubla apo rreth 9.4 miliardë dollarë.

Të ardhurat neto për nëntë muajt e parë të vitit të kaluar ishin më të lartat në historinë e kompanisë, duke arritur në 696 miliardë rubla (mbi 11.06 miliardë dollarë).

Kompania thotë se rënia është shkaktuar nga "faktorë jomonetarë", duke përmendur transferimin e aseteve të kompanisë në Gjermani tek administrata e jashtme e Agjencisë Federale të Rrjetit, Bundesnetzagentur.

Transferimi i aseteve, i cili çoi në një ndikim të ndjeshëm negativ në të ardhurat, rezultoi në "përjetimin e një humbjeje shtesë prej 56 miliardë rubla (mbi 890.16 milionë dollarë)" dhe "një ulje prej 76 miliardë rubla (rreth 1.2 miliardë dollarë) në para”, tha Rosneft.

Shpenzimet kapitale për të njëjtën periudhë arritën në 822 miliardë rubla (rreth 13,06 miliardë dollarë), me një rritje prej 19,3 për qind në bazë vjetore, kryesisht për shkak të rritjes së planifikuar të investimeve në projektin e naftës Vostok, që pritet të jetë projekti më i madh i naftës në botë në dekadën e fundit.

Prodhimi i hidrokarbureve për nëntë muajt e parë të vitit shënoi rritje me 2.2 për qind në bazë vjetore në 4.97 milionë fuçi ekuivalente nafte në ditë.

Vëllimi i shitjeve të naftës shënoi rritje me 3.3 për qind në 86.9 milionë tonë ndërsa shitjet e naftës bruto në vendet jashtë Komonuelthit të Shteteve të Pavarura u rritën me 4.8 për qind në 77.3 milionë tonë gjatë të njëjtës periudhë.


 

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 mars 2023

- Asociacioni i Qendrave për Punë Sociale dhe Departamenti Punë Sociale, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina” organizon ditën e dytë të konferencës se dytë Nacionale për shënimin e Ditës Botërore të Punës Sociale. (Fakulteti Filozofik i Universitetit të Prishtinës, ora 9:30)

- Administrata Tatimore e Kosovës në bashkëpunim me Iniciativën Kosovare për Stabilitet organizojnë panel diskutimi me temë “Formalizimi i punësimit”. (Biblioteka Kombëtare, ora 10:00)

- Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës organizon takim publik për hartimin e Koncept Dokumentit të Fushës së Ujërave. (Hotel Garden, ora 10:00)

- Ideatorët e platformës "Liria ka emër", Eliza Hoxha dhe Ismail Tasholli, do të vizitojnë Organizatat e dala nga lufta të UÇK-së. (Zyrat e Organizatave të dala nga lufta të UÇK-së, ora 11:00)

- Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, dhe ministri i Shëndetësisë, Arben Vitia, vizitojnë Klinikën e Gjinekologjisë në QKUK, ku planifikohet të fillojnë shërbimet për Fertilizim të Asistuar Mjekësor (FAM) në shërbimin publik. (Klinika Gjinekologjike në QKUK, ora 11:00)

- Myftiu i Kosovës, Naim Tërnava, jep mesazhin me rastin e fillimit të muajit të Ramazanit. (Selia e BIK-ut, ora 11:00)

 - Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Kuvendi i Kosovës, ora 12:00)

- Në shënimin e Javës Ndërkombëtare e Parasë, Shoqata e Bankave të Kosovës zhvillon një vizitë në shkollën "Thimi Mitko" në Gjilan. (Gjilan, ora 13:30)

- Instituti Demokratik i Kosovës në bashkëpunim me Transparency International organizon tryezën e diskutimit “Buxhetimi gjinor në kuadër të partive politike në Kosovë”, një diskutim i përbashkët mes kryetareve të forumeve të grave të partive kryesore në vend, trupave menaxhuese zgjedhore, shoqërisë civile dhe korit diplomatik në vend. (Hotel Sirius, ora 14:00)