23 Maj 2024

Fatkeqësitë ekstreme klimatike janë paralajmërimi i natyrës

Prishtinë, 21 korrik - Stuhia e cila nuk mbahet mend e që goditi rajonin, mori jetë njerëzish dhe shkaktoi dëme të mëdha, është një paralajmërim për fatkeqësitë natyrore që mund të presim gjithnjë e më shpesh.

Pasojat e ngrohjes globale janë të pranishme këtu dhe tani. Shkenca dhe profesion kanë paralajmëruar për to prej kohësh, por ende pa një përgjigje reale dhe sistematike.

Ligji për Restaurimin e Natyrës i cili mezi është votuar së fundmi në Parlamentin Europian tregoi se ende nuk ka vullnet të mirë dhe vullnet të vendimmarrësve dhe ekonomisë për transformim dhe dekarbonizim, të cilat janë të nevojshme nëse duam të ruajmë ato pak burime natyrore që na kanë mbetur, dhe rrjedhimisht të gjithë planetin për pasardhësit tanë.

Ligji për Restaurimin e Natyrës, megjithëse një nga pjesët kyçe të Marrëveshjes së Gjelbër të Bashkimit Evropian, mezi u miratua për shkak të një fushate të fortë dezinformuese nga politikanët konservatorë dhe të djathtë dhe lobime të caktuara ekonomike.

Bashkimi Evropian bazohet në një kompromis të interesave të shteteve të tij anëtare. Megjithatë, me natyrën dhe nevojën urgjente për të zgjidhur krizën klimatike dhe humbjen e biodiversitetit - nuk duhet të ketë kompromis.

“Sa njerëz duhet të humbasim dhe cili është çmimi i dëmit material që jemi gati të paguajmë përpara se të kuptojmë se duhet të ndalojmë ngrohjen e mëtejshme të planetit, të fillojmë një dekarbonizim serioz të shoqërisë, të mbrojmë natyrën dhe habitatet e saj dhe se të gjithë duhet të marrim pjesë në mënyrë të barabartë në këtë transformim?"

"Në vend të kësaj, investimet në industritë fosile janë rritur ndërkohë që ne po mbytemi në plastikë, e cila së shpejti do të jetë më e madhe se peshqit në dete”, pyet Nataša Kalauz, drejtoreshë ekzekutive e WWF Adria.

I gjithë planeti është në një krizë klimatike. Atmosfera është 1.1°C më e ngrohtë se koha para-industriale dhe ngjarjet ekstreme të motit po përkeqësohen dhe po bëhen më të shpeshta.

Fatkeqësitë e motit të shkaktuara nga ndryshimet klimatike ndihen në të gjithë planetin, shkaktojnë humbje të mëdha të jetëve- dhe shëndetit të njerëzve, gjenerojnë dëme të mëdha në ekosistemin, prodhimin e ushqimit dhe ujit dhe dëmtime në infrastrukturë. Shpesh, vendet më të cenueshme dhe më të varfra janë më të prekurat, duke bërë që numri i refugjatëve klimatikë të rritet ndjeshëm vit pas viti.

Paneli Ndërkombëtar për Ndryshimet Klimatike IPCCR ka konfirmuar shkencërisht faktin se aktivitetet njerëzore kanë shkaktuar emetimet e gazeve serrë dhe kanë çuar në një frekuencë dhe intensitet të shtuar të disa ekstremeve të motit dhe klimës. Ndryshimet klimatike janë një problem global që kërkon një zgjidhje urgjente globale.

“Ne duhet të reduktojmë në mënyrë dramatike varësinë tonë nga lëndët djegëse fosile që ndotin mjedisin dhe të kalojmë në burimet e ripërtritshme të energjisë me një ritëm shumë më të shpejtë. Ne duhet të ndryshojmë mënyrën se si marrim energji, si udhëtojmë, sa burime konsumojmë, si prodhojmë ushqim dhe çfarë hamë."

"Dekarbonizimi i ekonomisë është i domosdoshëm, si dhe kalimi në një ekonomi qarkore në të cilën nuk dominon uria për rritje të vazhdueshme, e cila konsumon burime të kufizuara. Të gjitha përpjekjet tona duhet të përqendrohen në kalimin në një ekonomi të qëndrueshme dhe të jetuarit në harmoni me natyrën”, përfundon Kalauz.  

Kalendari

Ngjarjet e datës 8 gusht 2023

 - Partia Demokratike e Kosovës, mban konferencë për media. (Selia Qendrore e PDK-së, ora 11:00)

 

 - Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, organizon shfaqjen e filmave “I Pabesi” dhe “Heshtja Vret”. (Kino “Armata”, ora 20:00)