02 Prill 2023

Ekonomia amerikane shtoi 311 mijë vende pune në muajin shkurt

Washington, 11 mars - Ekonomia amerikane shtoi 311,000 vende pune në muajin shkurt, një shifër e cila kaloi pritshmëritë.

Kjo është një tërheqje nga raporti i suksesshëm i punëve në janar, kur u shtuan 504,000 pozicione të rishikuara.

Fitimet neto të vendeve të punës në shkurt tejkaluan vlerësimet e ekonomistëve për një muaj normal, me vetëm 205,000 për t’u shtuar, Rishikimet në rënie të totaleve të dhjetorit dhe janarit nuk ishin aq drastike. Shkalla e papunësisë u rrit në 3.6% nga 3.4%.

“Është shumë më e nxehtë se sa mund të funksionojë ekonomia, dhe kjo do të thotë se Fed do të duhet të vazhdojë të rrisë normat e interesit. Dhe kjo e bën një recesion më të mundshëm”, tha kryeekonomisti i PNC Financial Services Gus Faucher për CNN.

Fed ka qenë duke luftuar për gati një vit për të ngadalësuar ekonominë dhe për të shtypur inflacionin më të lartë në 40 vjet, por tregu i punës vazhdon t’i kundërshtojë këto përpjekje.

“Duke ardhur në përvjetorin e një viti të rritjes së parë të normës së Fed-it, ne kurrë nuk menduam se do të shihnim ekonominë të krijonte 311,000 vende pune të tjera këtë muaj. Festa ka filluar dhe tregu i punës po shpërthen. Ekonomia është e qartë se nuk është duke u ulur, ajo është në rritje”,tha Chris Rupkey, kryeekonomist i FwdBonds.

Fitimet mujore të punës mbeten shumë mbi normat para pandemisë, kur rreth 180,000 vende pune u shtuan në muaj midis 2010 dhe 2019, tregojnë të dhënat e BLS. Megjithatë, tregu i punës mbetet i shtrënguar dhe çekuilibrat vazhdojnë të vazhdojnë në përpjekjet e vazhdueshme të rimëkëmbjes nga pandemia shkatërruese.

Të dhënat e qarkullimit të punës të publikuara në fillim të kësaj jave për janarin treguan se kishte 1.9 vende pune për çdo person që kërkon një të tillë. Kryetari i Fed-it, Jerome Powell, ka theksuar shpesh se si tregu i punës mbetet i shkurtër nga parashikimet e rritjes para pandemisë nga më shumë se 3 milionë njerëz.

Pandemia përshpejtoi tendencat e pritshme demografike me rritjen e pensioneve, njerëzit gjithashtu u larguan nga fuqia punëtore për nevoja të lidhura me kujdesin dhe shqetësimet shëndetësore si Covid-i i gjatë.

Raporti i punësimit i shkurtit tregoi një rritje prej 0,1 pikë përqindjeje në shkallën e pjesëmarrjes në fuqinë punëtore në 62,5%, më e larta që ka qenë që nga prilli 2020. Megjithatë, ajo mbetet nën nivelet e para-pandemisë prej 63,4%.

Gjithashtu, ka pasur një lëvizje në rritje të normës së papunësisë, e cila u rrit me 0.2 pikë përqindje në 3.6%.

“Duke kontribuar në presionin në rritje këtu, kishte më shumë njerëz që kërkonin punë”, tha Mark Hamrick, analist i lartë ekonomik në Bankrate.

Industritë me fitime të dukshme të punës përfshinin kohën e lirë dhe mikpritjen, tregtinë me pakicë, qeverinë dhe kujdesin shëndetësor. Pasi u dëmtua gjatë pandemisë, koha e lirë dhe mikpritja ka shtuar vazhdimisht punonjësit, prandaj po përpiqet të plotësojë kërkesën e shtuar nga konsumatorët duke i zhvendosur shpenzimet e tyre nga mallrat në shërbime.
 


 

Kalendari

Ngjarjet e datës 2 prill 2023

- Partia Demokratike e Kosovës organzon  "Marshin për Drejtësi". (Sheshi “Zahir Pajaziti” në Prishtinë, ora 14:00)

- Shënohet 33 vjetori i degës së Lidhjes Demokratike të Kosovës në Prizren. (Restaurant "Oferta", ora 15:00)