25 Mars 2023

U mbajt manifestimi "Dita e Patates" në Vushtrri

Prishtinë, 1 tetor - Nën organizimin e Ministrisë së Bujqësisë, Kuvendit Komunal të Vushtrrisë dhe kompanisë “Pestova”, sot u mbajt manifestimi tradicional “Dita e Patates”, e cila organizohet çdo vit në kohën e nxjerrjes së patateve. Ministri i Bujqësisë Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural Blerand Stavileci, tha se patatja është një produkt që në Kosovë ka kapacitet të kultivohet dhe do të ndihmohen edhe në të ardhmen kultivuesit e kësaj kulture.

“Gjatë gjithë kohës jam munduar të nxjerri në pah shembuj të mirë të punës dhe të jap modele frymëzuese për sektorin nga fermerët dhe bizneset, të cilat me punën e tyre të palodhshme, me dijen, njohuritë dhe përdorimin e teknologjive të reja kanë treguar suksese të dukshme, duke e rritur sasinë, cilësinë, si dhe duke i zgjeruar tregjet dhe hapur perspektiva të reja në çdo vit për sektorin”, tha ministri Stavileci.

Ai tha se nëse të gjithë i ndjekim këto praktika dhe modele, nëse jemi afër njëri-tjetrit për t’i kuptuar problemet dhe nëse secili prej aktorëve që janë protagonistë në zhvillimin e sektorit e kryejnë punën e vet në mënyrën më të mirë të mundshme, atëherë shkallët tona për t’u ngjitur në përpjetën zhvillimore të bujqësisë do të jenë më lehtë të kalueshme, përfundoi ministri.

Ndërkaq, pronari i kompanisë “Pestova”, Bedri Kasumi, tha se puna e palodhshme e shumë fermerëve që merren me kultivimin e patates ka dhënë rezultatet e veta, ngase Kosova tash e disa vite i plotëson nevojat e veta për konsum dhe është eksportuese e kësaj kulture.

“Tashmë besoj se të gjithë e dimë se pas shpalljes së pavarësisë, vendi fqinjë Serbia është duke i bojkotuar të gjitha produktet kosovare dhe nuk po lejon të kalojnë as tranzit nëpër territorin e saj. Moslejimi i kalimit transit nëpër Serbi ka sjellë pasoja të mëdha, sepse ne jo vetëm që e kemi humb tregun e Serbisë, por edhe atë të Rumanisë dhe Kroacisë, të cilat për ne nuk janë tregje të panjohura ngaqë kemi qenë prezent 2-3 vite”, tha ai.

I pranishëm në këtë manifestim ishte edhe ministri i MEF-it, Ahmet Shala, i cili ndër të tjera tha se bujqësia do të gjendet në top agjendën e MEF-it dhe Qeverisë së Kosovës në të ardhmen e afërt. “Pas realizimit të objektivave tona prioritare si, infrastruktura, energjia dhe arsimi, do të fokusohemi në bujqësi dhe nuk do të mbetet asnjë ide dhe iniciativë pa u mbështetur”, tha Shala.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 25 mars 2023

- Partia Demokratike e Kosovës do të mbajë konferencë për media ku do të paraqitet shefi i Grupit Parlamentar të PDK-së, Abelard Tahiri. (Selia Qendrore, ora 13:00)

- PSD organizon protestë kundër marrëveshjes së 18 marsit. (Sheshi “Zahir Pajazit”, ora 14:00)