29 Mars 2023

MBPZHR përkrah fermerët për zgjerimin e veprimtarive të tyre blegtorale

Dragash, 23 prill - Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural (MBPZHR) ka njoftuar se përmes masave mbështetëse për sektorin e blegtorisë, do të përkrahen fermerët për zgjerimin e veprimtarive të tyre blegtorale në të gjithë vendin.

Përkrahjen për këtë sektor e ka konfirmuar edhe njëherë Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, Faton Peci gjatë vizitës në fermën e blegtorit, Shaqir Reshiti në fshatin Bresane të Komunës së Dragashit, i cili mbarështon rreth 300 krerë dele.

“Sektorin e blegtorisë këtë vit do ta përkrahim përmes subvencioneve dhe përmes granteve investive dhe në këtë mbështetje do të gjejnë përkrahjen të gjithë ata blegtorë, të cilët do t’i plotësojnë kriteret e parapara në Programin e Pagesave Direkte dhe Programin e Zhvillimit Rural”, ka thënë Ministri Peci.

Ndër tjerash, ai i ka njoftuar fermerët e kësaj komune se javën tjetër do të hapet periudha e aplikimit për pagesa direkte/subvencione për kulturat dhe aktivitetet bujqësore, të cilat mbështeten përmes Programit të Pagesave Direkte/Subvencioneve për vitin 2022 dhe me këtë rast iu ka bërë thirrje atyre që të aplikojnë për mbështetje në kuadër të këtij Programi.

Ndryshe, përmes këtij Programi, MBPZhR-ja do t’i përkrahë blegtorët përmes subvencioneve për krerë dele, dhi, për lopë qumështore, si dhe përkrahje do të ketë edhe për litër të qumështit të dorëzuar sipas kategorive të cilësisë.

Po ashtu, përmes Programit për Zhvillimi Rural do të përkrahen projektet blegtorale të fermerëve në të gjithë vendin.

Kalendari

Ngjarjet e datës 29 mars 2023

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për mbrojtjen e konsumatorit. (Kuvendi i Kosovës, salla N506, ora 10:00)

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë diskuton rreth çështjeve vijuese nga fushëveprimi i Komisionit. (Kuvendi, salla N302, ora 10:00)

- Qendra e Kosovës për Eksport organizon ngjarjen “Rritja e eksportit përmes platformës KoEx”. (Hotel Sirius, ora  10:00)

- Komisioni për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal shqyrton ndryshimin dhe plotësimin e ligjeve që kanë të bëjnë me racionalizimin dhe vendosjen e vijave llogaridhënëse të Agjencive Ekzekutive. (Kuvendi, salla N10, ora 11:00)

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim shqyrton Projektligjin për Prokurorin e Shtetit si dhe ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për trajtimin e ndërtimeve pa leje. (Kuvendi, salla N303, ora 11:00)

- Do të bëhet nënshkrimi i Memorandumit të Bashkëpunimit trepalësh mes Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Ministrisë së Mbrojtjes dhe Federatës së Xhudos të Kosovës. (Qendra Nacionale të Xhudos në Pejë, ora 11:00)

- Promovohet romani “Duke ndjekur fluturat” i autores Hana Hoxha, i cili ka si fabulë edukimin e nxënësve/fëmijëve për rolin e policisë në sigurinë e tyre. (Biblioteka Kombëtare, ora 12:00)

- Bëhet inaugurimi i punëtorisë së Floktarisë në Qendrën e Kompetencës “Shtjefën Gjeçovi”, e cila do të shërbejë për zbatimin e mësimit dual ku merr pjesë edhe ministrja e Arsimit, Arbërie Nagavci. (Shtjefën Gjeçovi në Prishtinë, ora 13:00)