26 Mars 2023

Zbatimi i liberalizimit të vizave për Kosovën do të nis me 1 dhejtor 2023

Bruksel, 12 nëntor - Presidenca çeke e Bashkimit Evropian ka hartuar një vendim të ri për liberalizimin e vizave për Kosovën, ku thuhet se nisja e zbatimit të liberalizimit të vizave do të ndodhë në të njëjtën kohë me atë të sistemit ETIAS, por jo më vonë se 1 dhjetori i vitit 2023.

“Përjashtimi nga kërkesa për vizë do të zbatohet vetëm nga data e fillimit të funksionimit të Sistemit Evropian të Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit (ETIAS) dhe në çdo rast jo më vonë se mÑ‘ 1 dhjetor 2023.”, thuhet nÑ‘ draftin mÑ‘ tÑ‘ ri.

Ky propozim është një kompromis mes kërkesës së Francës që hyrja në fuqi të lidhet me funksionalizimin e Sistemit Evropian të Informimit dhe Autorizimit të Udhëtimit (ETIAS), edhe pse shumica e shteteve anëtare kanë kërkuar që këto dy tema të mos lidhen, ose së paku të ketë një datë të prerë se kur qytetarët e Kosovës do të mund të udhëtojnë pa viza në zonën Shengen.

Sipas diplomatëve të BE-së kjo do të thotë se liberalizimi mund të nisë më 1 nëntor 2023, në rast se në atë datë nis edhe funksionimi i ETIAS-it. Por, nëse ky sistem nuk do të jetë i gatshëm apo nuk do të nisë që të zbatohet, atëherë liberalizimi i vizave gjithsesi do të nisë më së voni më 1 dhjetor të vitit 2023.

Shtryerja pÑ‘r njÑ‘ muaj nga burimet diplomatike shpjegohet me faktin se 1 nÑ‘ntori nÑ‘ agjendÑ‘n e BE-sÑ‘ akoma qëndron si afat i mundshÑ‘m kur ETIAS duhet tÑ‘ jetÑ‘ plotÑ‘sisht funksional dhe me kÑ‘tÑ‘ rast edhe hyn nÑ‘ fuqi liberalizimi i vizave.

NÑ‘ rast tÑ‘ shtyerjes sÑ‘ sÑ‘rishme tÑ‘ ETIAS-it, atherÑ‘ lejohet qÑ‘ kosovarÑ‘t tÑ‘ lÑ‘vizin lirshÑ‘m mÑ‘ sÑ‘ voni mÑ‘ 1 dhjetor nÑ‘ mÑ‘nyrÑ‘ qÑ‘ çÑ‘shtjet eventuale teknike nÑ‘ nivel evropian tÑ‘ mos cÑ‘nojnÑ‘ lÑ‘vizjen e lirÑ‘ pÑ‘r shtetasit Kosovar.

NÑ‘se teksti miratohet mÑ‘ 16 nÑ‘tor, i njëjti kalon fillimisht tek ambasadorët e shteteve anëtare e mÑ‘ pas nisÑ‘ i iashtuquajturi trialog, ku pÑ‘rfshihen tÑ‘ gjitha instituionet evropiane, Komsiioni Evropoian, Parlamenti evropian si dhe Keshilli i ministrave tÑ‘ BE-sÑ‘.

Parlamenti Evropian dhe ministrat duhet sÑ‘rish tÑ‘ votojnë pÑ‘r liberalizim.

Parlamenti Evropian me vite ka qenÑ‘ nÑ‘ favor tÑ‘ liberalizimit, ndÑ‘rsa nÑ‘ KÑ‘shill tÑ‘ BE-sÑ‘ votimi bÑ‘het me shumicë tÑ‘ kualifikuar qÑ‘ nënkupton votÑ‘n e 55 pÑ‘r qind tÑ‘ shteteve e tÑ‘ cilat reflektojnÑ‘ 66 pÑ‘r qind tÑ‘ popullatÑ‘s sÑ‘ pÑ‘rgjitghshme tÑ‘ Bashkimit Evropian.

Presidenca çeke Akoma Ñ‘shtÑ‘ optimiste se tÑ‘ gjitha procedurat legjislative mund tÑ‘ pÑ‘rfundojnÑ‘ deri nÑ‘ fund tÑ‘ kÑ‘tij viti.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 25 mars 2023

- Partia Demokratike e Kosovës do të mbajë konferencë për media ku do të paraqitet shefi i Grupit Parlamentar të PDK-së, Abelard Tahiri. (Selia Qendrore, ora 13:00)

- PSD organizon protestë kundër marrëveshjes së 18 marsit. (Sheshi “Zahir Pajazit”, ora 14:00)