23 Shtator 2023

Liberalizimi i vizave do të hyjë në fuqi më së voni më 1 janar 2024

Bruksel, 22 nëntor - Përfaqësues të vendeve anëtare të tÑ‘ Bashkimit Evropian (BE) u pajtuan me propozimin që liberalizimi i vizave për Kosovën të hyjë në fuqi më 1 janar të vitit 2024.

Sipas burimeve mirÑ‘ tÑ‘ informuara, tÑ‘ gjithÑ‘ pjesmarrÑ‘sit kanÑ‘ konfirmuar se pajtohen me propozimin mÑ‘ tÑ‘ ri, ndÑ‘rsa i njÑ‘jti qysh nesÑ‘r kalon nÑ‘ nivel ambasadorÑ‘sh tÑ‘ shteteve anÑ‘tare tÑ‘ BE-së. Kjo pikÑ‘, nÑ‘ takimin e ambasadorÑ‘ve Ñ‘shtÑ‘ parashtruar si pikÑ‘ A, qÑ‘ nÑ‘nkupton se miratohet menjëherÑ‘ pa diskutime paraprake.

Me kёtё hapen rrugёt qё tё vazhdojnё procedurat tjera relevante legjislative.

Presidenca çeke akoma beson se tÑ‘ gjitha procedurat e vendimmarrjes mund tÑ‘ pÑ‘rfundojnÑ‘ sivjet. NÑ‘ dritÑ‘ tÑ‘ vendimit tÑ‘ sotÑ‘m, kjo bÑ‘het e mundur meqÑ‘ Ñ‘shtÑ‘ tejkaluar pengesa mÑ‘ e madhe – ajo e miratimit tÑ‘ tekstit pÑ‘rfundmtar.

Shtyerja pÑ‘r edhe njÑ‘ muaj Ñ‘shtÑ‘ bÑ‘rÑ‘ me kÑ‘rkesÑ‘ tÑ‘ SpanjÑ‘s, njÑ‘ nga shtet qÑ‘ theu procedurÑ‘n javën e kaluar. Spanja, siç merret vesh, nuk favorizon hyrjen në fuqi tÑ‘ liberalizimit tÑ‘ vizave nÑ‘ periudhÑ‘n kur ajo kryeson me BE-nÑ‘, ndÑ‘rsa mandati i kÑ‘tij shteti skadon mÑ‘ 31 dhjetor 2023. Andaj edhe Ñ‘shtÑ‘ gjetur kompromisi qÑ‘ hyrja nÑ‘ fuqi tÑ‘ ndodhÑ‘ vetÑ‘m njÑ‘ ditÑ‘ pas, mÑ‘ 1 janar tÑ‘ vitit 2024.

NdÑ‘rkohÑ‘, nÑ‘se sistemi ETIAS bÑ‘het plotÑ‘sisht operacional deri nÑ‘ fund tÑ‘ vitit 2023, ashtu siç shpreson Bashkimi Evropian, atëherÑ‘ paralelisht hyn nÑ‘ fuqi edhe liberalizimi i vizave.

/rtk/

Kalendari

Ngjarjet e datës 8 gusht 2023

 - Partia Demokratike e Kosovës, mban konferencë për media. (Selia Qendrore e PDK-së, ora 11:00)

 

 - Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, organizon shfaqjen e filmave “I Pabesi” dhe “Heshtja Vret”. (Kino “Armata”, ora 20:00)