29 Mars 2023

"Maple Bear" e interesuar të investojë në kopshtet dhe shkollat në Kosovë

Prishtinë, 7 shkurt - Shkolla Kanadeze "Maple Bear", e që është ekskluziviteti më i madh global në arsim, ka shprehur interesim që të investoj dhe në Kosovë, për të hyrë në një lloj eksluziviteti arsimor,  në të cilin do të përfshihen kopshtet dhe shkollat.

E për këtë Shkolla Kanadeze Maple Bear, po kërkon partner lokal, për të krijuar kopshte dhe shkolla dhe në Prishtinë, Kosovë.

"Pas hapjes së një parashkollori në Sibiu, Rumani në vitin 2019, dhe disa kopshte dhe shkolla fillore të planifikuara për Vjeshtë në vitit 2020 në Cluj Napoca Rumani dhe Sofje, Bullgari, ne jemi duke kërkuar partner lokal,  për të krijuar kopshte dhe shkolla edhe në Kosovë.

Kopshtet dhe shkollat tona kanë pozicionim unik në treg. Ata ofrojnë metodologji dhe strategji të plotë mësimore dygjuhësore kanadeze duke përdorur kurrikulën kanadeze dhe lokale.

Kjo hap shumë mundësi arsimore për Maple Bear për studentet brenda dhe jashtë vendit ”, ka thënë Yann Bidan, Menaxher i Përgjithshëm i Maple Bear Qendrore dhe Lindore.

Përgatitja e fëmijëve për të mësuar gjatë gjithë jetës, suksesin dhe të qenit qytetar global është bërë themeli i metodologjisë arsimore kanadeze, e cila e bën Kanaden një nga liderët në botë në arsim. Ky koncept po bëhet i disponueshëm për herë të parë në rajonin tonë, përmes shkollave kanadeze Maple Bear dhe modelit të tij të ri arsimor.

Ata janë krijuar për të edukuar tërë fëmijën - fizikisht, intelektualisht, emocionalisht dhe shoqërisht, në të cilin tre përbërës janë thelbësorë: kreativiteti, bashkëpunimi dhe të menduarit kritik.

 “Mbi 85% të  vendeve të punës deri ne vitin 2030, akoma nuk janë shpikur akoma sipas Institutit për Ardhmërinë (IFTF). Si mund të përgatisë arsimi fëmijët për punë që nuk ekzistojnë? Cilat shkolla duhet t'u sigurohen fëmijëve për të siguruar të ardhmen e tyre të suksesshme? Meqenëse askush nuk e di se çfarë mban e ardhmja, përgjigjja thjesht është e kodifikuar në "mësojnë të mësojnë metodologjinë".

Nëse fëmijëve u jepen aftësi dhe dashuri, për të mësuar dhe për të marrë njohuri, ata do të jenë të përgatitur të përballen me çfarëdo sfide dhe të lundrojnë me siguri rrugën e tyre në një botë me shndërrime të shpejta dhe të gjëra.", tha Yann Bidan.

Sistemi arsimor në Kanada po renditet vazhdimisht në mesin e pesë vendeve më të larta në botë sipas vlerësimit të studentëve ndërkombëtarë të OECD PISA. Ai përgjigjet në pyetjet thelbësore: Çfarë është e rëndësishme për qytetarët të dinë dhe të jenë në gjendje të bëjnë? Si e zbatojnë ato që kanë mësuar për problemin e jetës reale dhe mësimet gjatë gjithë jetës?

Kanada renditet ne vendin e pare prej të gjithë vendeve anglisht folëse në botë dhe është përpara rezultateve të liderëve ekonomikë në Evropë (Francë dhe Gjermani).

Përfitimet e arsimit dy gjuhësore

Së bashku me metodologjinë. Kanada është një udhëheqëse botërore në ofrimin e arsimit dy-gjuhësor për zhytje. Studimet vërtetojnë se fëmijët qe sa ma herët i ekspozohen një gjuhe të dytë, aq më shumë sukses do te kenë në jetë. D

ygjuhësia megjithatë është një avantazh, që shtrihet përtej komunikimit të rrjedhshme në dy gjuhë.

Përmirëson funksione të ndryshme mendore dhe rrit aftësitë shoqërore. Sipas hulumtimeve të shumta të kohëve të fundit, fëmijët qe flasin dy gjuhë, kanë një aftësi më të madhe për t'u përqendruar, të përfshihen në shumë detyra, të përshtaten me ndryshimin dhe zgjidhjen e problemeve. Gjithashtu vonon disa sëmundje si Alzheimer dhe Demenca deri në 5 vjet.

Rreth Maple Bear

Shkolla Kanadeze Maple Bear, sjell praktikat më të mira nga metodologjia dygjuhesore Kanadeze. Maple Bear është një nga markat private, në zhvillim më të shpejtë në botë. Filluar vetëm 14 vjet më parë, tash është e pranishme në 20 vende të botes me 447 shkolla të hershme të fëmijërisë, fillore dhe të mesme dhe më shumë se 41,000 studentë.

Modeli i saj i suksesshëm i biznesit për shkollat në mbarë botën i solli ato kohët e fundit në Evropën Qendrore dhe Lindore, me një plan ambicioz zhvillimi për dhjetë vitet e ardhshme - për të zhvilluar një rrjet të madh shkollash me më shumë se 15.000 nxënës.

Tregimet e suksesit të Maple Bear:

Singapori: Singapori ka, sipas renditjes PISA & OCDE, sistemi më te mire arsimor në botë. Me popullsi prej 5,6 milion banorë ka një treg arsimor privat shumë konkurrues. Shkolla e parë Maple Bear, u hap në vitin 2014, sot në vitin 2020 kemi 42 shkolla që funksionojnë. Në vitin 2019 Maple Bear ka marrë çmimin "Më të mirë në shkollën parashkollore dygjuhëshe", si dhe zgjedhjen më të mirë të prindërve në Singapor.

Brazili: Maple Bear mban 40% të tregut të Shkollave Private në Brazil me më shumë se 130 shkolla në 81 qytete.

India: Maple Bear në 5 markat më të mira të parashkollimit privat brenda 10 viteve dhe së fundmi mori çmimin 2019 IDA për pedagogji Inovative në arsimin e hershëm.

Kalendari

Ngjarjet e datës 29 mars 2023

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për mbrojtjen e konsumatorit. (Kuvendi i Kosovës, salla N506, ora 10:00)

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë diskuton rreth çështjeve vijuese nga fushëveprimi i Komisionit. (Kuvendi, salla N302, ora 10:00)

- Qendra e Kosovës për Eksport organizon ngjarjen “Rritja e eksportit përmes platformës KoEx”. (Hotel Sirius, ora  10:00)

- Komisioni për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal shqyrton ndryshimin dhe plotësimin e ligjeve që kanë të bëjnë me racionalizimin dhe vendosjen e vijave llogaridhënëse të Agjencive Ekzekutive. (Kuvendi, salla N10, ora 11:00)

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim shqyrton Projektligjin për Prokurorin e Shtetit si dhe ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për trajtimin e ndërtimeve pa leje. (Kuvendi, salla N303, ora 11:00)

- Do të bëhet nënshkrimi i Memorandumit të Bashkëpunimit trepalësh mes Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Ministrisë së Mbrojtjes dhe Federatës së Xhudos të Kosovës. (Qendra Nacionale të Xhudos në Pejë, ora 11:00)

- Promovohet romani “Duke ndjekur fluturat” i autores Hana Hoxha, i cili ka si fabulë edukimin e nxënësve/fëmijëve për rolin e policisë në sigurinë e tyre. (Biblioteka Kombëtare, ora 12:00)

- Bëhet inaugurimi i punëtorisë së Floktarisë në Qendrën e Kompetencës “Shtjefën Gjeçovi”, e cila do të shërbejë për zbatimin e mësimit dual ku merr pjesë edhe ministrja e Arsimit, Arbërie Nagavci. (Shtjefën Gjeçovi në Prishtinë, ora 13:00)